2010. március 23., kedd

Infrafűtés

A folyamatos energia áremelések ismét arra ösztönöztek, hogy valami alternatív megoldás után nézzek. És milyen jól tettem. Találtam is egy nagyon érdekes dolgot, a neve INFRAVÖRÖS FŰTÉS, röviden INFRAFŰTÉS (angolul INFRARED HEATING).

Nem akarok nagyon belemenni a műszaki részletekbe, de a lényege, hogy speciális panelek kerülnek felszerelésre (falakra, vagy a mennyezetre, padlóba vagy a padlóra). Ezek pedig elektromos áram segítségével infravörös sugárzás bocsátnak ki és ez biztosítja a lakás fűtését. Érdekessége, hogy nem a levegőt melegíti fel, hanem a láthatatlan sugarak a szilárd testeket melegítik fel. Tehát nem a minket körülvevő levegő fog minket melegíteni, hanem bennünk keletkezik a hőhatás.

Ennek rengeteg előnye van. Csak hogy néhányat említsek:
- nagy belmagasságú terek gazdaságosabb fűtése (akár templomok, csarnokok, stb);
- a hőmérsékletet helyiségenként szabályozhatjuk;
- mivel nem a levegő melegszik, nincs abból fakadó légmozgás, így nem kavarja a lakásban a port;
- nincs olyan érzetünk, hogy a fejünk izzad, a lábunk meg lefagy;
- az egészségre kifejezetten jótékony hatással van (lsd. infraszauna);
- nem kell a jelenlegi fűtési rendszerünket lecserélni, kidobni, szétverni a lakást, hanem első körben kiegészítésként is alkalmazhatjuk, "tesztelhetjük".

A panelek teljesítményben, méretben és megjelenésben széles skálában állnak rendelkezésünkre. Némelyikük szinte a lakás dísze, nem is gondolnánk pl. a fali képről, hogy valójában az egy fűtőpanel.



Vannak lábtörlő-szerű megoldások háziállatok melegítésére is.

Azt hiszem, hirtelen most csak ennyi fér az időmbe, bár most rengeteg infó kavarog bennem. Biztos írok még róla több bejegyzést, mert nagyon érdekes. Addig is, tessék szétnézni az interneten.

Szívesen fogadnék hozzászólásokat, hogy ki mit tudott meg, esetleg olyanoktól is, akik már használnak ilyet.

8 megjegyzés:

sanyi írta...

szia! még régen olvastam erröl a lakáskúltúra magazinban de a kérdés az volna hogy milyen a villanyáram felhasználása mert hát ügye ez a legföbb és hogy ezt folyamatosan lehet használni vagy csak szakaszosan 1-2 órát?

Era írta...

Szia!
Én "melegen ajánlom" ezt a megoldást, mert kulturált (nincs radiátor az ablak alatt), takarékos, és nem utolsó sorban ha megfelelő panelt választ az ember, akkor még fali dekorációra sincsen szükség.saját kedvenc fotódat is rányomtatják, ha ez a kívánság.. Egyre többen keresik ezt a megoldást, de sajnos még nincsen az emberek tudatában, hogy ez a megoldás is létezik. Remélem kellemes tapasztalataitok lesznek, ha kipróbáljátok majd! :-)
Üdv: egy lakberendező

Névtelen írta...

nem roncsolja az infra a retinát?

Csabcsi írta...

Szia,

Biztos nem én leszek az, aki azt mondja Neked, hogy nem roncsolja. A szakboltokban szerintem meg tudnak nyugtatni, valamint a termékek minőségi szabványoknak való megfelelése is segíthet, illetve ha egy kicsit utána olvasol még a neten. Rengeteg anyagot fogsz találni az infravörös sugárzás természetéről, hatásairól, sőt gyógyhatásairól, hiszen pl. a kozmetikában is használják.

http://infrafutes.lap.hu/

http://futesimegoldasok.hu/gyogyhatasai.html

Üdv:
Csaba

bali írta...

Szia!
Több változatban is szereltem ilyen fűtést.Kiegészítő,és egyedi kivitelben is!Lakásokba,és fodrászműhelybe,vállalkozásban.A Ljubinai Elektronikai Gépgyár termékeit használtam.Több 10évet is jól működtek.Az esetleges tévedéseket is elviselte.Nem szabad letakarni,pl törölköző szárítani,vagy burkolni.stb.
Személyes véleményem:Talán közepes minősítés a megfelelő,reális értékelés.Lakásfűtésnek,emeletes házakban a mennyezetre szereltem,és éjszakai árammal üzemeltettem!Azok a változatok voltak sikeresek,ahol az egyéb kiegészítő fűtést is használni lehetett -22c.-körüli külső hőmérséklet esetén..Tavaszi-Őszi időben elegendő volt az infra..

Layne Mortenson írta...

Ha lesz házam, ilyet fogok benne használni. Köszönöm az ötletet. :)


Lásd a természet szépségeit, találj környezetkímélő megoldásokat! - foldinfo.blogspot.com

bella írta...

Sziasztok!
Mi is szeretnénk belevágni egy ugyanilyen vállalkozásba vagy hasonlóba a tető irányába.
Az érdekelne hogy milyen összegekbe kerül ez az egész, jelenleg ugyanis mindenki, akit megkérdek más nagyságrendről beszél és lehet, hogy egyelőre esélyünk sincs, és ez irányadónak sokat segítene.
Meg az is kérdés,hogy nektek nem kellett az alapot megerősíteni, minket ilyesmivel is riogatnak.

Nem tudom olvassátok-e még, de sokat segítene a válasz.

Bella

Zsuzsi írta...

Szia!
Most találtunk rá erre a blogra, mivel mi is tetőtér beépítésben gondolkodunk, és szedjük ösze az infókat. Nagyon kíváncsi lennék, hogy Nálatok végülis nagyságrendileg mennyibe került a tetőtérbeépítés? Beleszámolva az új födémszerkezetet meg minden mást a kész szobákig. Sokat segítenél, ha egy irányárat mondanál! Előre is köszönjük.
Üdv: Zsuzsi