2015. április 18., szombat

Tetőteres házak fűtése

Bár a tetőteres építkezésünk befejeződött, talán segíthetek tapasztalatokkal azoknak, akik még előtte állnak, terveznek, vagy még benne vannak a munkálatokban.

Az egyik ilyen tapasztalat, amire szerintem érdemes figyelni és nálunk bejött, a többszintes, tetőteres házak hőáramlása. Szerintem ez egy fontos dolog fűtés és komfort érzet szempontjából.

Mindenki tudja, hogy a meleg levegő felfele, a hideg meg lefele áramlik. Ez pedig nemcsak bosszantó lehet, hanem a téli fűtési szezonban pénzkidobást is jelenthet. Gondoljunk bele: ha nincs elszeparálva az alsó- és felső szint légtere, lentről a meleg felszáll a felső szintre.

Általában napközben a földszinten élünk, legtöbbször a kazán termosztátja is lent van, ott szabályozzuk megfelelő hőmérsékletre. Aztán este felmegyünk lefeküdni és lerohad rólunk a gatya (bocs). Melegben nem esik jól az alvás, el se tudunk aludni, hát kinyitjuk az ablakot, egy kis friss levegőért. Végre elalszunk, közben a hidegebb levegő leáramlik a földszintre, a termosztát bekapcsolja a fűtést és reggel csatakosan ébredünk :)  Jó, persze, egy kicsit túloztam a szemléltetés érdekében, de a folyamat lényegében ez. A pénzkidobás nyilván a kényszer-szellőztetés / túlfűtés eredménye (az utcát fűtjük).

Mivel akadályozhatjuk ezt meg? Elsődlegesen a két szint légmozgásának akadályozásával. Mi egy üvegkazettás ajtóval oldottuk meg, hogy a fényt ne zárjuk el.

A másik megoldás a térelválasztó függöny lehet. ami kicsit könnyebb átjárást biztosít és nem foglal annyi helyet a nyitáshoz. Találtam egy budapesti céget, akik mind anyagokban, mind színekben nagy választékot nyújtanak, érdemes a GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) oldalukat is elolvasni.
Honlapjuk: http://hoszigetelofuggony.hu/

Az épületgépészet, konkrétan a fűtési rendszer kialakításánál két dolog van még. Az egyik ugyebár alap, hogy a radiátorokhoz termosztátos szabályzó szelepet tegyünk, hogy csak akkor fűtsön a radiátor, ha szükséges, azaz ha a földszintről feláramló meleg miatt fent már jó idő van, az emeleti radiátorok ne fokozzák a kánikulát akkor se, ha a lenti hőmérséklet miatt megy a kazán.

A másik már haladóbb játékosoknak szól, nagyobb költségvetéssel: a két szint fűtésrendszerének szétválasztása, vagyis van egy földszinti kör és egy emeleti. Ehhez is elég egy kazán, csak egy szabályzó szelep vált a két kör között. Természetesen itt is nagyon fontos a két légtér elválasztása ajtóval, vagy függönnyel. Ja, és rászoktatni a családot a használatára ;)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia ! Énis beépítettem a nagyon kicsi házam tetőterét, de mivel oda nem érte meg a lennti cirkó fűtést kibővíteni infra fólia fűtést telepítettünk a nagyon vékony szőnyegpadló alá a hálószobába, amit egy vastag rejthető (sötétítő)függönnyel leválasztottunk. Daewoo fólia 30 év gyári garanciával, mostmár lassan 3 éve nagyon jól működik, és ha nem nagy területet kell felfűteni akkor egyáltalán nem eszik sokat. Nagyon egyszerű telepíteni és a fólia max hőmérséklete nem haladja meg a kb 38 fokot (fólia teljesítmény függvénye az enyém 200W/120W), de a hőmérséklet maximálható a padlószondával. Nem ragasztott burkolat alá betehető és nagyon kellemes aludni ha megy, mivel az ágy sugározza meleget (alatta meg körülötte van és nem a levegőt, hanem a tárgyakat melegíti).
Ha csak a telepítéssel adják meg a garanciát senki ne vegye meg! A 6m2 fólia programozható digitális padlószondás vezérlővel kb 30e volt. Kis tetőtérnél(vagy egyéb helyiségekben) csak ajánlani tudom. Neten rendeltem, 30 perc alatt telepítettük azóta hibátlanul működik.

Üdvözlettel!
Rita