2007. november 28., szerda

Lépcső / tervezés

Végre nekikezdtünk a lépcsőnek. Már nagyon vártuk, mert tartottunk tőle, hogy fogja kiadni a hely, mennyire lesz meredek, stb. Félelmünk nem volt alaptalan, hisz több dolog is korlátozott a kialakításban.

Félfordulós lépcső lesz, hisz az egyik folyósón elindulunk, átfordulunk a főfal nyílásában, aztán a másik folyósón felmegyünk.

1. A fordulóban a főfal áthidalója korlátoz magaságban, így a nagy felmenő ág első lécsője max. 60 cm magasan lehet, hogy ne verjük be a fejünket.
2. A folyósó hossza adott, ekkora távolságon kell felérnünk 60 cm-ről a fenti járószintre.
3. Nem szerettem volna a tiszta (azaz lefele jövetben felhasználható) lépésmélységet 26-27 cm alá vinni, mert ennyi kell a 43-as talpamnak (és akkor még ki tudja, a fiamnak mekkora lesz később).

A 2. és 3. megadja, mennyi lépcsőfok fér el és ezáltal milyen magasak lesznek a fellépők. Így lett nálunk 27 cm lépésmélység és 20 cm magasság. Ez még a nagykönyv szerint is elfogadható, reméljük életben se lesz nagyon combos.

2 megjegyzés:

Füleki Tibor írta...

Sajnos a megjegyzésem talán későn érkezik. A lépcsőtervezés egyik alap képlete a lépéshossz kiszámolására:
2xmagasság+mélység=63cm
ezek szerint sajnos ennél a lépcsőnél ez az érték 67cm.
Az OTÉK előírások, és a tapasztalataim szerint is ennek a lépéshossznak 60-65cm között kéne lennie. Egy magasabb ember számára ez a lépcső nem jelenthet nagy gondot, de egy kisebb termetű hölgy számára ez elég "combos" lesz (lett). Ha valakinek szüksége lenne gyorsan kiszámítani lépcsője helyigényét akkor ezt oldalamon egy pár méret megadása után megteheti. A beépített képletek nem csak az aktuális előírásokat veszik figyelembe, hanem a tapasztalataimat is beépítettem a programozáskor.
http://www.lepcsok.eoldal.hu/cikkek/lepcso-szamitas.html
Tisztelettel
Füleki Tibor

Csabcsi írta...

Kedves Tibor,

Itt a megjegyzések sosem érkeznek későn! Bár a mi lépcsőnk már használatban van több mint három éve, járnak ide olvasók, akiknek még hasznára válhat. Úgyhogy az Ő nevükben is köszönöm az infókat és a linket.

Sajnos a ház adottságai nálunk ezt tették lehetővé és bár a számítások szerint nem épp ideális, a kilenc éves kislányomnak se lett súlyemelő combja a három év alatt :)

Ennek ellenére mindenkit arra bíztatok, hogy látogasson el Tibor értékes honlapjára, végezze el a számításokat és a lehetőségeihez mért legkényelmesebb lépcsőt építse meg.

Üdvözlettel:
Csaba