2008. június 23., hétfő

Lakhatási - 1. epizód

Jött az adóbevallás ideje, el kellene számolni az építkezés számláival. Összeszedtem mindent, megvan a szükséges mennyiség. Igen ám, de csak úgy lehet benyújtani az APEH-nak, ha már megkaptuk a jogerős lakhatási engedélyt! A műszaki osztályon pedig azt mondták, 60 nappal számoljak az intézésre. Király! Nosza, kérvény az APEH-nak, hogy 90 nap haladékot kérünk.

Uccu neki, intézzük a lakhatásit. Mi kell hozzá? 10 ezer Ft-os illetékbélyeg és közmű hozzájárulások. Mondom minek? Hisz az építkezéshez már megadták és nem történt semmi változtatás, az emelet víz- és fűtéshálózata a földszintire van rákötve! Akkoris kell és kész.

Kinézem a vízmű, gázmű és elmű fogadónapjait és helyét, összeszedem mindegyikhez az utolsó számlát és csekket, kiveszek egy nap szabit. Bocs, hogy ilyen részletesen írom, de olyan mókás :)

Reggel a Vízműveknél kezdek. Díszletek: irodaépület balra, ügyfélszolgálat jobbra.
1. jelenet, ügyfélszolgált: ki vagyok, mit akarok, beírják a számítógépbe. "Menjek fel az irodépület I. emeletére, adnak űrlapot".

2. jelenet, iroda: ki vagyok, mit akarok, ráírják az űrlapra. "Vigyem le az ügyfélszolgálatra, megnézik tartozok-e".

3. jelenet, ügyf.szolg.: megnézik, nem tartozok, ráírják az űrlapra. "Menjek vissza az irodába, megírják a hozzájárulást".

4. jelenet, iroda: űrlapomat lepecsételik, kérdik "Postázzák vagy visszajövök érte?". Micsodaaaaa???? - "Az igazgató úr csak reggelente ír alá, tehát ma már nem kapom meg". Beveszem a kis sárga pirulámat és elmegyek.

Irány a TIGÁZ és az ELMŰ, milyen rendesek, hogy egymás mellé költöztették az ügyfélszolgálatot.

TIGÁZ, biztonságiőr-bácsi "Miteccik??", mondom. "Hát azt nem itt kell intézni, hanem a telepen." De én kinéztem a honlapról! Most mehetek át amoda? "Most biztos nem, mert ma nincs ügyfélfogadás." Beveszem a kis kék pirulámat és átsétálok az ELMŰ-be.

Sorbanállás, vagy nyócan vannak elöttem. Várunk, várunk, várunk, várunk, várunk, várunk, várunk, várunk, várunk, várunk, várunk, várunk... Fél óra, senki se be, se ki.. Várunk, várunk, várunk, várunk... 50 perc, senki se be, se ki... beveszem a kis zöld pirulámat, kimegyek.

Felhívom Pista bácsit a faluban, akiről hallottam, hogy szokott ilyeneket intézni, mehetek hozzá azonnal. Kérdem, mi kell a papírokhoz. "Hááát, a címemet tudja, úgyhogy 3 ezer ide-oda, meg neki egy kis benzinpénz, amennyit gondolok." Adok egy ötöst. A számlákat ne adjam? "Dehogy cipeli, minek az.."

Aztán hogy mikor kihez hova ment nem tudom, de a következő fogadónapon már sikerült is beadnom a lakhatási-kérelmet.

Nincsenek megjegyzések: