2007. szeptember 14., péntek

Hőszigetelés 2.

Végeztünk a üveggyapot paplanok berakásával.

Olyan gazdaságos lett a keresztbevágás, hogy még a 90 m2-ből is maradt egy bontatlan tekercs (az anyagkiírás 110 m2 volt). Visszavittem és így csak 6eFt-ba van a 100 m2 hőtükrös párazáró fólia (Solflex Tél).

Egyébként meg kell mondanom az igazat: hiába mondják, hogy nem allergén az üveggyapot. Hozzányúlsz, úgy porzik, mint a fene és ha felmegyünk, 10 perc múlva a torkunkban érezzük és krákogunk. De állítólag a kőzetgyapot még jobban porzik. Ezért aztán úgy döntöttünk, a második réteg hőszigetelésnek hungarocellt teszünk (3 cm vastagot, a párnafák közé). Erre jön aztán a fólia és a gipszkarton. Jó, persze, a párazáró fólia egyébként sem ereszthet át port, de biztos, ami biztos..

11 megjegyzés:

Meri írta...

Szia,

nagyon szépen összeállított blog. Hasonló mókában van részünk nekünk is. Megkérdezhetem, hogy a szigetelés (üveggyapot) milyen vastagságú? Köszi!

Csabcsi írta...

Szia,

Köszi a kommentet. Persze, hogy megkérdezheted, bármit, nyugodtan!

A 15cm-s szarufák között 10cm-s "Isover Domo Twin 10/5" van (ami szétszedhető 2x5cm-re, azért 10/5 a neve).

Belül még keresztbe van párnafázva Bramac léccel és azok közé 3cm-s hungarocell, aztán a Solflex Tél hőtükrös párazáró fólia, gipszkarton.

Ja, és a cserép alatt hőtükrös légbuborékos fólia (úgy emléxem (Solflex Nyár).

Lekopogom, eddig nagyon szépen muzsikál, jól tartja a meleget..

Sok sikert és türelmet! ;)

Meri írta...

Köszi az infót! Hőszigetelésből sohasem elég... igyekszem én is minél többet "bezsúfolni" a rendelkezésre álló helyre. Köszi, és nektek is sok jó ötletet a lakberendezéshez!

Citromnn írta...

Szia!
Fantasztikus a blog! Mi is most tervezzük megkezdeni a tetőtér beépítését és lenne egy-két kérdésem:
- mennyire vált be a hungarocell, mint a hőszigetelés egyik rétege?Mennyire "lélegzik" a tető, van-e valami negatívum ezzel kapcsolatban?
- a mennyezetben hol vezettétek a villanyvezetéket? A hőszigetelésben, vagy a hőszigetelés felet? vagy között?
Lehet, hogy lesz még kérdésem, ha nem gond :)
Előre is köszönöm a tanácsokat

Csabcsi írta...

Szia Norbert,

Örülök, ha tetszik, pláne ha találtok rajta hasznos infókat..

1. válasz: szerintem mondhatom, hogy bevált a hungarocell, a második nyarunk, klíma nélkül. Persze egy kis ablak sötétítés sokat segít a kánikulában. Hungarocellnél a rágcsálókra kell vigyázni, mert ezt szeretik, a kőzet/üveggyapotot meg nem annyira. Ezért ha cserepet tesztek, az alsó szélét (a csatorna mögött) mindenképp javaslom rovarháló szalaggal, fésűvel végig lezárni! (Cserépgyártónként eltérhet a kiegészítő.)

2. válasz:
A mennyezetben a szigetelés felett vittük a villany gégecsövét és lelógattuk a szükséges kiállási pontokon. Ezzel annyi nyűg van, hogy amíg le nem zárod a gégecső végét mondjuk szilóval, csöpöghet belőle a pára. Én már lezártam, de azért ha még egyszer csinálnám, a szigetelés lakás felőli oldalán vinném.
Egyébként a "Villanyszerelvények" bejegyzésben írtam: http://tetoter.blogspot.com/2007/11/villanyszerelvnyek.html

Nyugodtan kérdezz, igyexem válaszolni.

Nagy kalappal Nektek :)

Csabcsi írta...

Ja! A "Mennyire lélegzik a tető.." kérdésedre nem válaszoltam.

Nem tudom, nem látom a szerkezetet, mert még nem kellett hozzányúlni. De penészesedés nincs a lakásban.

Továbbá a tető lakás felőli oldalát úgyis le kell zárni párazáró fóliával, tehát erre úgyse szabad "lélegeznie", ha hungarocell, ha nem. Felette pedig 10cm üveggyapot van, afelett pedig légrés, felső fólia és ellenléc.

A tető átszellőztetését az ellenlécezés, a csatorna mögötti alsó légrés és a felső cserépsorokban elhelyezett szellőzőcserepek biztosítják.

Cs.

Névtelen írta...

Üdvözlöm!
Nekem egy cserép tetőm van.Nem szeretném újrarakni és az lenne a kérdésem,hogy milyen rétegeket kell raknom? Pl.: cserép->fólia(a sz.fákat is bele ölelve)->szigetelés->és megit fólia->gipszkarton?
Vagy csak elég a végén a gipszkarton elött egy fólia?
EÍlőre is köszönöm válaszod!
Üdv.:Zsolt

Csabcsi írta...

Szia Zsolt.

Megértem, hogy nem szeretnéd újrarakni a cserepezést. Viszont a cserép alá mindenképp kell egy felső fóliaréteg. Védi a szigetelőanyagot a nedvességtől, beázástól, illetve ha hőtükrőset veszel, a nyári meleg ellen is plusz egy védelem.

A cserepezést szerintem azért sem tudod megúszni, mert a szarufákra kell teríted a fóliát, ellenléccel lefogatod (ellenlécezés) és arra ütöd a cserépléceket (cseréplécezés).

Az ellenléc egyrészt biztosít egy légrést az átszellőzésnek, másrészt le tud folyni az esetleges nedvesség a fólián. Tehát ha most nincs fólia a cserép alatt, nemcsak a cserepeket, de a cserépléceket is le kell szedned :(

Egyébként jó a rétegsorrend, amit írtál (a gipszkarton említéséből úgy veszem ki, hogy nem akarsz belülről látszó szarufákat, mert az máshogy működik).

Annyit tennék hozzá, hogy a "szigetelés"-t duplán ajánlom, ezen nem érdemes spórolni, mert százszorosan veri Kenden vissza. Tehát egy vastagabb réteg a szarufák közé, aztán belülről cseréplécezés (párnafázás) és a lécek közé egy vékonyabb szigetelés keresztben (kettős szigetelés). Aztán jöhet a lécekre a belső párazáró fólia, majd a gipszkarton.

Ha esetleg anyagilag megengedhetitek, gondolkozzatok el a gipszkarton helyett lambéria borításon. A fa tetőszerkezet örökké mozogni fog picit, így a sarkokban a gipszkarton mindig megreped. Lambériánál ez nem látszik..

Remélem tudtam segíteni.

Üdv:
Csaba

gábor325 írta...

szia
a hungarocell nem tűzveszélyes?
grat.szép munka.

Csabcsi írta...

Szia Gábor325.

De igen. Meg a fólia is. De gipszkarton van alatta, ami viszont jobban véd, mint a lambéria. Egyébként meg igyekszünk nem kigyulladni :)

Amiért viszont inkább az üveg- vagy kőzetgyapotot ajánlom, hogy a hungarocell-t szeretik a rágcsálók és nem tudod úgy lezárni a tetőszerkezetet, hogy ne jusson be egér, ha épp fázik :(

Üdv.

Névtelen írta...

Szia!

Ez a tetőtér kb. mennyiből jött ki Ft-ban. Csak nagyságrendileg érdekelne.

Köszi
Laci