2007. szeptember 17., hétfő

Szocpol 2

Letöltöttem a kormányrendeletet és átnyálaztam. Megérte!

"5. § (2) A kedvezmény a következő célokra nyújtható:
...cb) két vagy több gyermeket eltartó építtető esetében, ideértve az új lakás építésének nem minősülő tetőtér-beépítést és emeletráépítést is,"

Szóval akkor nem három gyerektől? Telefon az OTP Telecenternek - ő is úgy tudja, hogy kettőtől, menjek vissza a fiókba. ... Ühüm... Akkor most hogy is higyjek ott bárkinek is??

Egyéb fontosabb infók:
A szocpol folyósításához jelzálogot és elidegenítési tilalmat jegyeznek be az ingatlanra és ha 10 éven belül eladnánk, vissza kell fizetni (21. § (1)). Hacsak nem építünk vagy veszünk belőle egy másik lakást, ami persze ugyanúgy megfelel a feltételeknek (21. § (2), (3)).

Ha viszont öt éven belül volt ingatlaneladás, az árát fel kell használni az építkezéshez: "4. § A közvetlen támogatás nyújtásának feltétele továbbá, hogy az igénylő a rendelkezésére álló anyagi eszközöket az építési költség (vételár) kiegyenlítésére használja fel. Az igénylő rendelkezésére álló anyagi eszközként kell számításba venni a támogatás nyújtásáról szóló szerződés megkötését megelőző 5 éven belül értékesített lakásának az eladási árát is..."

Ezt pedig úgy igazolod, hogy az elfogadott költségvetés 70%-áról számlákat kell bemutatnod. Tehát ha például a kérelmet megelőző 5 éven belül eladtál egy ingatlant 5MFt-ért, hozzáadod a bővítéshez folyósított 1,2MFt-ot = minimum 6,2MFt-ról kell szóljon a költségvetésed; aminek a felhasználását 4,34MFt-nyi számlával kell igazolnod!

Egy napom megint ráment a nyomozásra és megint ott vagyunk, ahol a part szakad. Millió buktató, senki nem tudja a biztosat; amint felteszel egy kersztkérdést, elvonulnak "konzultálni". Ezért magold be a vonatkozó rendeleteket, mielőtt az ügyintézőhöz mész, vagy keress egy jó ügyvédet, mert a bank és az állam nem a te oldaladon áll! Nekik az a legegyszerűbb, ha minél hamarabb elhajtanak valamelyik feltétel miatt :(

Nincsenek megjegyzések: